Thursday 18 november 2021 – 3 PM – Zoom
LIFE TTGG
efficiency solutions applied to the Grana Padano supply chain
On 18 november, at 3 p.m., Fondazione Qualivita, in cooperation with Consorzio tutela Grana Padano, Politecnico di Milano, Università Cattolica del Sacro Cuore di Piacenza, oriGIn, Enersem and CNIEL, is organising a webinar entitled “LIFE TTGG – efficiency solutions applied to the Grana Padano supply chain“.
The objective of the webinar, realised within the framework of the European project LIFE The Tough Get Going (LIFE TTGG), is to disseminate the first results on the analysis of the production processes of the PDO dairy chain and to propose solutions in terms of efficiency that can also be adapted to other Geographical Indication realities.
Introduzione
Indicazioni Geografiche e Sostenibilità
Mauro Rosati – Direttore Fondazione Qualivita
Politiche di Sostenibilità del Consorzio Tutela Grana Padano
Angelo Stroppa – Coord. Tecnico Scientifico Consorzio Tutela Grana Padano DOP
Interventi
Il progetto Life TTGG
Jacopo Famiglietti – Politecnico di Milano, Coord. Scientifico Life TTGG
Produzione di latte, indicatori ambientali e scenari di mitigazione
Federico Froldi – Università Cattolica del Sacro Cuore
Misure di efficienza energetica in caseificio
Matteo Muscherà – Enersem
Il ruolo del packaging design nella prevenzione dello spreco alimentare nella filiera lattiero casearia
Carlo Proserpio – Politecnico di Milano Dip. Design
PROGRAM
Introduction
Geographical Indications and Sustainability
Mauro Rosati – Director Fondazione Qualivita
Sustainability policies of the Consorzio Tutela Grana Padano
Angelo Stroppa – Technical-Scientific Coordinator of Consorzio Tutela Grana Padano PDO
Interventions
The Life TTGG project
Jacopo Famiglietti – Politecnico di Milano, Coord. Scientific Life TTGG
Milk production, environmental indicators and mitigation scenarios
Federico Froldi – Università Cattolica del Sacro Cuore di Piacenza
Energy efficiency measures in dairies
Matteo Muscherà – Enersem
The role of packaging design in food waste prevention in the dairy chain
Carlo Proserpio – Politecnico di Milano Dept. of Design
In anticipation of the initiative, here is a brief presentation of the main interventions that describe the first results of the project to support the PDO dairy chain.
For information, please contact the organisation secretariat by sending an email to: eventi@qualivita.it