in_formare – Web Seminar “Come usare ingredienti DOP e IGP nei prodotti alimentari. Opportunità e rischi”
Prospettive di riforma del Regolamento 1151/2012 sui regimi di qualità
Prospettive di riforma del Regolamento 1151/2012 sui regimi di qualità
Fondazione Qualivita è intervenuta al seminario “Come usare ingredienti DOP e IGP nei prodotti alimentari. Opportunità e rischi” organizzato da in_formare con il patrocinio del Consiglio dell’Ordine Nazionale dei Tecnologi Alimentari e in collaborazione con OM editoria formazione e comunicazione.
Il seminario “Come usare ingredienti DOP e IGP nei prodotti alimentari. Opportunità e rischi” è stato organizzato da in_formare con l’obiettivo di illustrare come funzionano le DOP IGP e STG con un focus sui requisiti, le procedure di riconoscimento a livello nazionale e comunitario e sulle forme di autorizzazione dell’uso di ingredienti in prodotti trasformati.
Inoltre, durante l’iniziativa, è stato dato ampio spazio alla proposta di riforma del Reg UE 1151/2022 in corso di discussione, ai prodotti agroalimentari PAT, alle indicazioni facoltative, ai controlli e alle attività dei Consorzi di tutela.
Mauro Rosati, direttore di Fondazione Qualivita, ha partecipato al seminario con un intervento dal titolo “La DOP Economy: valori e prospettive” con lo scopo di illustrare i principali valori economici, sociali e culturali del Sistema delle Indicazioni Geografiche italiane.
Gli altri interventi sono stati:
Questo sito o gli strumenti terzi da questo utilizzati si avvalgono di cookie necessari al funzionamento ed utili alle finalità illustrate nella cookie policy. Se vuoi saperne di più o negare il consenso a tutti o ad alcuni cookie, consulta la cookie policy. Chiudendo questo banner acconsenti all' uso dei cookie.
OKLeggi la Privacy policyWe may request cookies to be set on your device. We use cookies to let us know when you visit our websites, how you interact with us, to enrich your user experience, and to customize your relationship with our website.
Click on the different category headings to find out more. You can also change some of your preferences. Note that blocking some types of cookies may impact your experience on our websites and the services we are able to offer.
These cookies are strictly necessary to provide you with services available through our website and to use some of its features.
Because these cookies are strictly necessary to deliver the website, refuseing them will have impact how our site functions. You always can block or delete cookies by changing your browser settings and force blocking all cookies on this website. But this will always prompt you to accept/refuse cookies when revisiting our site.
We fully respect if you want to refuse cookies but to avoid asking you again and again kindly allow us to store a cookie for that. You are free to opt out any time or opt in for other cookies to get a better experience. If you refuse cookies we will remove all set cookies in our domain.
We provide you with a list of stored cookies on your computer in our domain so you can check what we stored. Due to security reasons we are not able to show or modify cookies from other domains. You can check these in your browser security settings.
We also use different external services like Google Webfonts, Google Maps, and external Video providers. Since these providers may collect personal data like your IP address we allow you to block them here. Please be aware that this might heavily reduce the functionality and appearance of our site. Changes will take effect once you reload the page.
Google Webfont Settings:
Google Map Settings:
Google reCaptcha Settings:
Vimeo and Youtube video embeds:
You can read about our cookies and privacy settings in detail on our Privacy Policy Page.
Privacy e cookie policy