GILEARN

PROJECT

GILearn – Consumer learning to enhance the knowledge of products with Geographical Indications

DESCRIPTION

GILearn – Consumer learning to enhance the knowledge of products with Geographical Indications – is a project aimed at teaching adults about products with a Protected Designation of Origin (PDO). Its main objective is to convey the knowledge necessary to recognise and valorise PDO products to European citizens and, in particular, their organoleptic characteristics. Using on-line courses, the purpose of GILearn is to contribute to the promotion of PDO products, the safeguarding of artisan production methods and the diffusion of a sustainable production system.

OBJECTIVES

  • Provide European citizens with adequate training on PDO products and, in particular, on their sensory characteristics, to enable consumers to better appreciate these products.
  • Develop a new methodology based on an innovative approach, which combines different types of ICT to create practical tasting experiences through “guided tastings”.
  • Strengthen the relationship between consumers, PDO protection Consortia and the project Partners, to ensure the wide-spread impact of the developed methodology and the effectiveness of the training.

TARGET AUDIENCES

Adult European consumers

ACTIVITIES

1_Cognitive survey to analyse training needs (WP3)

This project, which is aimed at analysing the perception of consumers and protection consortia in regard to PDO products, was developed through focus groups comprised of consumers and interviews with consortia representatives. The information obtained was then analysed to ascertain the guidelines for planning the training course.

2_Planning the “PDO for Consumers” e-learning course

Definition of the training programme and preparation of the educational material:

  • Module I – Introduction to Geographical Indications and the sensory evaluation of PDO products.
  • Module II – Introduction to national PDO PGI sector; focus on a sample of 6 PDO products: description of their characteristics and distinctive qualities with an introduction to guided tasting (4 weeks).

3_Execution of the e-learning course and analysis of results

The course was taken by a minimum of 30 participants in each country. The methodological approach focused on promoting “collaborative learning”: the e-learning platform provided different tools for supporting interaction and collaboration between the tutors and the participants, encouraging the development of a “learning community” specialised in the subject of PDO products.

During the last part of the course programme the participants carried out a guided tasting using a sample of the selected PDO products.

RESULTS

Realisation of the pilot e-learning course “PDO for Consumers”. Course contents: Geographical Designations and sensorial analysis of food products applied to a selected sample of Protected Designation of Origin products.

PERIOD

November 2013-October 2015

LINK DEL PROGETTO

Gilearn
www.gilearn.eu

Lifelong Learning Programme EACEA
http://eacea.ec.europa.eu

PARTNER

AINIA Coordinatore del progetto – Food Research and Development Centre con precedenti esperienze nei progetti di istruzione e formazione professionale (VET – Vocational education and training). Ainia ha anche partecipato ad una serie di progetti di ricerca e sviluppo in Europa e nei Paesi Terzi. www.ainia.es

Qualivita Fondazione per la protezione e la valorizzazione dei prodotti agroalimentari di qualità – Promuove e realizza progetti editoriali, di divulgazione e di ricerca sulle Indicazioni Geografiche, in particolare sui prodotti DOP, IGP, STG tutelati dall’Unione europea. Qualivita è riconosciuta dal Ministero italiano delle politiche agricole, alimentari e forestali come soggetto di elevata capacità tecnico-scientifica nell’ambito del settore agroalimentare di qualità e delle produzioni DOP, IGP, STG

Coordinatore WP3 Qualivita coordina le attività del Work package 3 del progetto “Analisi dei bisogni formativi”. Lo scopo di questo WP è ottenere informazioni dai consumatori e dagli organismi di tutela al fine di analizzare l’attuale situazione sui prodotti DOP, sia dal punto di vista dei consumatori, correlata alla conoscenza e alla percezione che questi hanno dei prodotti DOP, che dal punto di vista degli organismi di tutela dei prodotti, alla luce della loro esperienza e delle loro attività. Le informazioni ottenute saranno valutate per definire gli indicatori di criticità utili alla valutazione del progetto. www.qualivita.it/

porto UCP-ESB Universidade Catolica Portuguesa Facoltà di Biotecnologia – Università Cattolica del Portogallo (ESB – UCP) (Portogallo) è un istituto di alta istruzione con un’offerta formativa che copre dal primo al terzo ciclo nelle aree della bioingegneria, bioscienze e scienze nutrizionali. Ha coordinato e partecipato a numerosi progetti europei nazionali ed internazionali di istruzione e formazione, in particolare nell’ambito della sicurezza e qualità alimentare e dei prodotti agroalimentari tradizionali. ESB – UCP è responsabile del Workpackage 4: Sviluppo del programma e dei materiali didattici. www.esb.ucp.pt

Luke – Natural Resources Institute (Finlandia) – Coordinatore Workpackage 5 – Luke è un istituto di eccellenza che realizza attività di ricerca sulla sostenibilità e competitività del sistema agroalimentare. Luke opera sotto la vigilanza del Ministero dell’agricoltura e delle foreste. www.luke.fi

FONTI DI FINANZIAMENTO

LIFELONGFinanziato dalla Commissione europea
Linea di finanziamento: Lifelong Learning Programme – programma settoriale Gruntving

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